Posted by: istinatabg | 20/12/2009

В Била постите са Химера

Запазих касовата бележка и се чудех дали да напиша нещо по този въпрос.

Нямам нищо против големите и хубави Супермаркети с излъскани витрини и нагиздени рафтове със стока. Вече свикнахме:)

Но този случай почти ме изстреля в Космоса.

Темата за постите е дълга и преплетена с различни нюанси, които няма да тълкувам, интерпретирам и обяснявам. Така или иначе постите са реална част от нашата култура и това е съвсем нормално.

Пътувах 35 минути за да стигна до въпросният магазин Била в Люлин на бул. Царица Йоана № 72.  В повечето магазини в София е нещо съвсем естествено да намериш сандвич без месо. Най-малкото, че идват пости и човек от обща култура е добре да си направи усилието да бъде в крак с „модата“.

След 35 минути пътуване към магазин в който очакваш да намериш нещо съвсем естествено и логично – „Сандвич без месо“ се натъкнах на следните 2 чудеса:

1. На мястото на сандвичите жената ми каза, че правят сандвичи без месо, но в момента нямат. Което можеше да означава, че на никой му дреме за всички клиенти,които постят по време на едни от най-големите периоди в които консумацията на месо е забранено. Значението на поста може да видите тук, тук или тук.

2. Понеже така и така си загубих 45 минути в търсене на вегетариански сандвич и вече бях доста гладен си помислих, че е добре да кажа на управителя на магазина(сега виждам от техният сайт, че се казва Венцислав Билярски), че нямат безмесни сандвичи по време на пости.

Появи се съвсем заслужено изненадан и след като му зададох горепосочения въпрос ми каза, че ще попита продавачката в кафето залепено до Била, дали няма такива сандвичи.

Върна се след около 4-5 минути

Отговор: Ами ние нямаме такива сандвичи, защото не вървят. Преди 6 месеца сме продавали, но се налагало да ги изхвърлят и сега вече не продаваме такива сандвичи!

Аз: Но нали разбирате, че по време на пости консумацията на подобни сандвичи е нормално да се увеличи?! Все пак вие сте тези, които диктуват пазарната консумация.

Отговор: Да, но при условие, че не вървят не може да ги продаваме.

Извод: В Била постите са химера.

Пример: В почти всички супермаркети в София има сандвичи без месо. И ако на Била не и пука за всички вегетарианци и постещи, то нека да знае, че загуби един клиент от воле! И все пак ще проверявам дали ще се появят подобни безмесни сандвичи. Възможно е нещата да се променят!


Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: