Posted by: istinatabg | 04/03/2009

Ти и Аз можем да променим света

 

mother_and_child

Има една голяма поговорка:

„Ако искаш да промениш света, първо промени себе си.“

Но аз искам да споделя една от най-вдъховяващите истории, които те карат дори да нстръхнеш.

 

     Някъде, далеч от тук, на брега на океана, един възрастен човек правеше своята обичайна разходка по плажа на залез слънце. До неотдавна бе бушувала страшна буря. Небето преливаше от ярко червено в оранжево, а вълните, сякаш вече уморени, нежно галеха брега. Възрастният човек се наслаждаваше на гледката, с удоволствие вдишваше морския въздух, който сега изглеждаше сякаш още по-чист.

         Беше се замислил за нещо свое, може би  много важно нещо, когато забеляза по-нататък на плажа едно дете, което взимаше нещо от пясъка и после го хвърляше във водата. Възрастният човек предположи, че това е може би по-различно от игра и воден от любопитството си се запъти към детето. Когато приближи, той забеляза, че момчето взима изхвърлените от бурята на брега морски звезди и ги хвърля обратно в океана. Едва сега старецът забеляза, че целият плаж бе обсипан със стотици, може би хиляди морски звезди.

         Момчето сякаш не го забелязваше. Старецът си помисли нещо и попита:

         – Какво правиш? Ти си само едно малко момче и не би могъл да промениш нещата?!

         Момчето го погледна, взе една морска звезда от пясъка, хвърли я в океана и каза:

         – Ами аз току що промених нещата за тази морска звезда!

 

……..Ти и Аз можем да променим света, но нека първо променим себе си..

Advertisements

Responses

  1. Вълнуваща история,напълно споделям твоето мнение,да промениш света,означава да промениш себе си и да оставаш активен,независимо дали има смисъл или не.Защото природата не се интересува от смисъла,тя дава възможности,а изборът остава у нас.Успех

  2. tuareg70 Безспорно! Но е толкова трудно да накараш някой да се вдъхнови и промени към добро. Все пак имаме вяра, нали:)

  3. И аз съм напълно съгласна с “Ако искаш да промениш света, първо промени себе си.” Наистина е много трудно накараш някой да се вдъхнови и промени към добро.Давам пример : Аз и една моя приятелка се расхождахме в парка,но преди това тя беше си купила сладолед и когато свърши изхвъли опаковката на земята попитах я защо не го изхвърли в някой кош,за да пази околната среда чиста ,а тя ми отговори „-След като другите не го правят каква е ползата аз да го правя?!“ ..Но моето мнеие е,че дори един човек да го прави е полезен…

    • Това е най-важното! Ние да даваме пример, ние да вдъхновяваме хората, ние лично да сме отговорни, ние да променим себе си! От там нататък всичко е въпрос на време. Не е лесно, дори много е трудно да се променят и хората а и ние самите, но това е фактор който зависи от съзнанието на човека.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: